Sleva 10 % na naše výrobky Les&Louka zakoupené a vyzvednuté na podnikové prodejně na Mělníku.
-
NOVĚ ZMĚNA PROVOZNÍ DOBY - PONDĚLKY MÁME ZAVŘENO NA OBOU PRODEJNÁCH

Boříme mýty, aneb čerstvé neznamená kvalitní

Internet je v dnešní době doslova zaplavený články o tom, které říkají, že mražené maso je svojí kvalitou o dost horší něž když si koupíte čerstvý chlazený kousek. Je tomu ale doopravdy tak? Co když prostě některé maso ze svojí povahy čerstvé být celoročně nemůže? Rádi bychom v tomhle krátkém článku zbořili pár zažitých mýtů které jsou s mražením masa spojené.

 

Kdy je maso čerstvé?

Asi se shodneme na tom, že pokud nemáte vlastní domácí produkci a maso si sami nezpracováváte, jen těžko docílíte toho, aby k vám do ledničky doputoval opravdu čerstvý kousek masa. Všechno to, co se děje v rámci zpracovatelského průmyslu a je jinak než vakuově baleno doopravdy nemůže splňovat znaky čerstvosti. 

V mase se i po jeho rozbourání začnou dít různé procesy, začne tzv. uvadat – přicházet o vitamíny a další výživové hodnoty. A to všechno se děje díky přísunu vzduchu, který se na všech procesech značně podílí. 

Jak tomu zabránit a uchovat maso v co nejvyšší kvalitě?

Vakuové balení a šokové zmražení

Pokud chceme maso uchovat v co největší kvalitě, v první řadě ho musíme zbavit přísunu vzduchu. Vakuově ho zabalíme a zajistíme tak, že na maso přestanou působit vnější vlivy.

Dalším krokem zachování kvality masa je jeho šokové zmražení. Maso tedy během velice krátkého času zmrazíme a zajistíme tak, že si zachová ty nelepší vlastnosti. Maso zmražené tímto způsobem lze uchovávat i několik měsíců a jeho kvalitativní vlastnosti zůstávají nezměněny.

K tomu, aby ale kvalita byla přenesena i na talíř je potřeba ještě jeden velice důležitý krok.

 

Klíčové je maso správně rozmrazit! Jak na to?

To nejlepší pro zachování kvality masa co se chuti i struktury týče, je to, že ho vyndáte z mrazáku, v originálním vakuovém balení ho dáte na talíř či do misky a vložíte do lednice. Tam pomalým a pozvolným tempem dojde k jeho samovolnému rozmrazení a kvalita, která byla na samotném začátku je bez jejího pošramocení přenesena až na talíř.

Pokud se ale stane, že balíček masa v mrazáku zapomene a nemáme čas ho nechat pozvolně povolit v lednici, vložíme ho do studené vody a počkáme až nám povolí. 🙂

Poté z něj můžete vykouzlit nějakou dobrotu!

Přejeme dobrou chuť!

A ještě jedna věc na závěr: rozmrazené maso do mrazáku už nevracejte 😉