Sleva 20 % na veškeré produkty zakoupené a vyzvednuté na naší podnikové prodejně na Mělníku.

Plátky zapečené se sýrem a jugoslávský salát

Přinášíme vám další recept z naší domácí kuchyně. Dobrota, která lze vykouzlit jak z masa z naší louky tak i z masa z našeho lesa – daněk, jelen či divočák, záleží na vás. Nebojte se toho, ani jedna varianta vás nezklame. 😉 A k tomu si připravíme jugoslávský salát podle naší babičky. Jdeme na to!

Co potřebujeme na plátky?

  • druh masa dle vlastní volby, ideálně kýta
  • sůl
  • pepř
  • olej
  • hořčice
  • vejce
  • klobása, šunka či slanina
  • cibule
  • rajčátka
  • plátkový sýr
  • párátka

Postup:

Kýtu si nakrájíme na plátky, naklepeme, osolíme a opepříme.

V dalším kroku si přichystáme míchaná vajíčka, která budeme na plátky nanášet. Nakrájíme si najemno zhruba polovinu cibule, můžeme i šalotku. Dále si nakrájíme klobásu, šunku nebo slaninu – záleží na vás, dle chuti. Na pánvi si rozpálíme olej, zaprahneme cibulku a přidáme vejce (dle počtu plátku volíme počet vajíček) a klobásu, šunku či slaninu. Jakmile se nám to rozvoní, přileje rozmíchaná vajíčka, lehce osolíme a opepříme, a na pánvi to mícháme jen chvíli, abychom zachovali řidší konzistenci vajíček. Pro lepší manipulaci necháme lehce vychladnout a poté pomocí lžíce nanášíme na plátky. Můžeme přidat plátek rajčete, nebo rozpůlené cherry rajčátko. 

V posledním kroku plátky přiklopíme plátkovým sýrem a připevníme ho parátky – dvě na krajích a dvě uprostřed. Parátka pomůžou sýru zůstat na místě. 😉 Pečeme zhruba 50 minut, dokud sýr nezezlatoví. 

A mezitím si připravíme jugoslávský salát.

Co potřebujeme na jugoslávský salát?

  • brambory
  • cibule
  • obyčejný ocet
  • olej
  • hořčice
  • sladká paprika
  • sůl
  • pepř

Jak na salát?

Brambory uvaříme ve slupce, poté oloupeme, podélně rozkrojíme a nakrájíme na půlměsíčky. To samé uděláme s cibulí – rozkrojíme podélně a nakrájíme na půlměsíčky.  Vše dáme do mísy, přidáme hořčici (lžíci – dvě), ocet, sůl a pepř dle chuti. Hořčice by neměla být dominantní. V malém rendlíku ohřejeme olej a přidáme do něj červenou papriku. Pokud mícháme větší mísu, oleje je pak zhruba jedna deci. Po prohřátí, kdy se nám krásně spojí s paprikou ho přidáme ke zbývajícím surovinám a vše promícháme. Pozor, olej nesmí být vroucí, jinak nám paprika zhořkne! 

Salát lze jíst teplý, ale i za studena. 🙂

Dobrou chuť!

Co k tomu potřebuju?

Vyzvednutím produktů
Les & Louka na naší podnikové
prodejně na Mělníku získáváte slevu 20 %.