Sleva 10 % na naše výrobky Les&Louka zakoupené a vyzvednuté na podnikové prodejně na Mělníku.
-
NOVĚ ZMĚNA PROVOZNÍ DOBY - PONDĚLKY MÁME ZAVŘENO NA OBOU PRODEJNÁCH

BILTONG – SUŠENÉ MASO TROCHU JINAK

Touto cestou bychom vám rádi představili novinku v našem sortimentu, kterou jsme se nechali inspirovat v Africe a to BILTONG.

Co je to BILTONG?

Odpověď na to je úplně jednoduchá – je to sušené maso, standardně hovězí, ale my rádi zkoušíme nové věci a pilujeme pro vás i verzi z našeho lesa. 🙂 Většina z vás si řekne, sušené maso, to znám – jasně JERKY, ale BILTONG slyším prvně. Jsou to teda JERKY, nebo co to je? Jerky to doopravdy nejsou a nejedná se ani o jiný prodejní název pro ně, jedná se o zcela jiný produkt i když výsledkem je také sušené maso. 

Jaký je tedy rozdíl mezi BILTONG a JERKY?

Tyto dva produkty toho mají dost společného, a to sice že na začátku máte syrové maso, které dle receptury nějakým způsobem nakládáte a pak ho dáváte sušit. Už při samotné přípravě masa na sušení se ale tyto dva produkty značně odlišují.

BILTONG se krájí na silné pruhy a marinuje se ve směsi vinného octu a směsi koření, po dobu minimálně 24 hodin.

JERKY se krájí na slabé a tenké plátky, které se rovněž naloží do různých směsí.

Hlavní rozdíl, který se promítá do výsledné textury výrobku, je pak délka sušení. BILTONG se suší maximálně při  35°C, proces sušení je tedy pomalý. Zpravidla trvá minimálně 4 dny, vždy záleží na okolní vlhkosti, která se v průběhu sušení úzce monitoruje. Tím, že teplota nepřesáhne výše zmiňovaných 35 stupňů, maso si zachová celou řadu živin, které jsou pro naše tělo velice prospěšné. Výsledná textura je šťavnatá, velice příjemný na zkus – prostě žádná žvýkačka! Suší se celé pruhy ve visu, které se až před samotným balením na speciálním přístroji sekají na jemné plátky.

JERKY se suší podstatně při vyšší teplotě, v průměru okolo 70°C, a to po dobu 8 až 12 hodin. Sušit se dávají již předem připravené jemné a tenké plátky, které se suší na roštu. Tím, že je proces sušení prováděn při vyšších teplotách, kdy maso přichází o celou řadu živin, a za kratší čas, výsledný produkt je pak mnohem méně šťavnatý a více žvýkavý.

Vyzkoušejte balení našeho hovězího biltongu a ochutnejte ten rozdíl 😉 Mlsat můžeme i zdravě!