Představujeme vám novinku v našem sortimentu – PŘEŠTICKÉ VEPŘOVÉ
Přeštické vepřové je nejen mezi řezníky skutečný pojem. Toto plemeno bylo v Čechách vyšlechtěno již na počátku 20. století. Doba mu ale příliš nepřála a chov tak byl udržován tajně. Díky svým vlastnostem, mezi něž patří například odolnost vůči stresu či nenáročnost, a především proto, že je genetickým zdrojem pro jiná moderní plemena, byl chov místními nadšenci v malé míře znovu obnoven. Z toho důvodu je však jeho dostupnost na našem trhu poněkud omezená.
![](https://www.lesalouka.cz/wp-content/uploads/2022/08/Krk-fin-300x231.jpg)
![](https://www.lesalouka.cz/wp-content/uploads/2022/08/Panenka-fin-300x225.jpg)
![](https://www.lesalouka.cz/wp-content/uploads/2022/08/Kyta-spodni-sal-fin-300x244.jpg)
![](https://www.lesalouka.cz/wp-content/uploads/2022/08/Bok-s-kuzi-fin-300x257.jpg)
Toto maso je skutečně unikátní jak svou strukturou, tak chutí. Díky intramuskulárnímu tuku, který lze na první pohled rozeznat krásnou mramorovanou kresbou na řezu, je maso křehké a šťavnaté.
Zřejmě i díky tomu se z přeštického prasete za první republiky vyráběla vyhlášená pražská šunka, která se vyvážela do mnoha evropských i zámořských států.
Obecně panuje shoda, že chuť masa je výraznější, přirozenější či tradičnější v porovnání s jinými konvenčními plemeny.
Pokud si budete chtít doma připravit například pečínku, zkuste v troubě snížit teplotu a naopak prodloužit čas. Rozhodně se vám pak nestane, že vyndáte vysušené dříví. 😉
Gurmány jistě potěší, že budeme nabízet i škvařené sádlo a škvarky. Tuk z přeštíka je totiž mnohem křehčí a voňavější, takže stačí čerstvý chléb, sůl, cibulka nebo kyselá okurka a z jednoduché večeře bude rázem neobyčejný zážitek! 🙂
Stavte se u nás a vyzkoušejte Přeštíka, nebudete litovat!